Latest Blogposts

Raw Food | Rauwe pepernoten; Pepernootbonken

Sinterklaas is jarig...

Sinterklaas is weer bijna jarig en ik zie het weer allemaal in de winkels liggen... alle verschillende soorten heerlijke lekkernijen die nou eenmaal ieder jaar weer lonken. Pepernoten, chocoladeletters, banketstaven... keus genoeg en ieder jaar meer. Ik maak zelf al jaren lekkere gezondere varianten met speltmeel en betere suikers maar het was mij nog niet gelukt om een lekkere 'rauwe pepernoten' variant te maken. Ik heb voor inspiratie online gezocht naar een recept van rauwe pepernoten, maar 'het Sinterklaasfeest' is nou eenmaal oer hollands dus de keus is beperkt. Daarom, met de hulp van Rauwe Piet ben ik gewoon zelf aan de slag gegaan en het is gelukt; heerlijke rauwe pepernoten; Pepernootbonken!

De ingrediënten

De pepernootbonken zijn gemaakt van onderstaande ingrediënten, stuk voor stuk voedingsmiddelen die bijzonder eigenschappen hebben die bijdragen aan een betere gezondheid. Meer informatie over amandelen, kokosrasp, kokosolie en kaneel kan je respectievelijk terugvinden in het recept van 'Rauwe Appelpap' en Oma's rauwe appel taart. Om informatie over de rest van de ingrediënten te vertellen, heeft Rauwe Piet nu geen tijd voor; hij heeft wel betere dingen te doen de dag voor Sinterklaas!

Het recept

 • 200 gr kokosmeel (kokosrasp kort gemalen in een sterke blender)
 • 125 gr amandelmeel (amandelen kort gemalen in een sterke blender)
 • 100 gr. dadels
 • ¼ tl. zout
 • 30 gr gesmolten kokosolie
 • 30 gr gesmolten cacoaboter
 • 13-15 gr. speculaaskruiden
 • 50 gr. palmsuiker gemengd met 10 gr. water
 • 2 tl. cacaopoeder
 • 2 tl. kaneel
 • evt. 2 tl. palmsuiker
 1. Maal de dadels zo fijn mogelijk in een keukenmachine (bv. de Magimix) tot het net geen bal word. Meng de kokosmeel, amandelmeel en de speculaaskruiden goed door elkaar. Meng vervolgens ook de gemalen dadel goed door het meelmengsel. Meng tenslotte ook de kokosolie, cacaoboter en het palmsuikermengsel er doorheen en knijp dat aan het einde goed met je handen door elkaar zodat alle ingrediënten goed verdeeld zijn.
 2. Druk met je duimen, wijsvingers en middelvingers mooie pepernootbonken (ronde pepernootjes is vrij moeilijk omdat de massa niet genoeg blijft plakken) en laat de bonken vervolgens in de koelkast uitharden. Doe vervolgens de cacoapoeder, kaneel en evt. de palmsuiker (als je het laagje wat zoeter wilt) in een grote kom met de pepernootbonken en schud de pepernoten zodat iedere bonk bedekt wordt met het mengsel. Je kan de bonken evt. nog in een dehydrator drogen, dan wordt de buitenkant wat droger... maar wij konden niet wachten... zo zijn ze al heerlijk!

Piet wenst jullie een fijn Sinterklaasfeest en hij wil heel graag horen of jullie de pepernootbonken net zo lekker vinden als Sinterklaas.

Claudia Duijkers is de oprichter en eigenaar van Whole Natural Family. Zij woont met haar partner en 2 zoontjes in Amsterdam. Zij heeft sinds 2007 een bachelorgraad in de ontwikkelingspsychologie (kinderpsychologie), heeft een opleiding tot kinderyoga docente gevolgd, heeft in 2014 een vervolgopleiding tot kindertolk gevolgd en is derdejaars yogastudente bij een docentenopleiding voor volwassenen. Van jongs af aan heeft zij een diepgeworteld gevoel kinderen te willen helpen. Gedurende haar studie werd het haar duidelijk dat een kind alleen geholpen kan worden binnen het gezin en omgeving waarin het leeft. Haar studies, moeder zijn en haar 20 jarige ervaring met de Vegetarische-, Veganistische- en Raw Food -Lifestyle gaven dit gevoel meer vorm: een plek waar de natuurlijke ontwikkeling van kinderen binnen het gezin centraal staat, werd haar doel. Haar passies: gezond leven, het helpen van mensen door bewustwording, komen tot uiting in Whole Natural Family!
Meer over