Veganistische linzensoep met tomaat
Brrrr… lekker lenteweer
Het is absoluut nog geen lekker lenteweer en dat vroeg, volgens mijn partner, om een lekkere maaltijdsoep. Hij heeft het al tijden over, “die heerlijke linzensoep”, die wij een keer bij vrienden hebben gegeten, dus dat werd zijn doel. Hij had die bewuste avond wel het recept gevraagd en vervolgens weer kwijtgeraakt, dus de Soepbijbel werd uit de kast gehaald. De soepbijbel, een kookboek met, je raadt het al, alleen maar de meest uiteenlopende soorten soepen, lag op het aanrecht en er heerste een soort spanning, zo van “laat mij met rust want ik ga koken”, in de keuken.
Ik moet toegeven hij heeft, geïnspireerd op de Soepbijbel, zeg maar “een klein beetje van mijzelf en de rest van… de Soepbijbel”, een heerlijke soep gemaakt. Onze kinderen vonden, aangezien wij normaal meestal gepureerde groentesoepen eten, de soep “een beetje wennen”, maar papa en mama hebben gesmuld… en nog een keer gesmuld!
Recept Linzensoep met tomaat
Voor 6 personen
- 250 gr. rode linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 2 uien, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, fijngesneden
- 5 middelgrote tomaten klein snijden
- 2 el olijfolie
- 2 laurierblaadjes
- een beetje oregano
- 1.5 liter groentebouillon
- 2 el rode wijnazijn
- zout en versgemalen zwarte peper
- Doe alle ingrediënten, behalve azijn, zout en peper, in een grote pan met dikke bodem. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager en laat alles een half uur zachtjes koken.
- Verwijder de laurierblaadjes voeg azijn toe en zout en peper naar smaak. Eventueel met de staafmixer die je een paar keer kort aan zet even de soep licht pureren. Als de soep te dik is een beetje verdunnen met bouillon. Heerlijk met wat selderij of koriander gegarneerd en knapperig brood ernaast !
Eet smakelijk! Laat je even weten of jij deze soep ook zo lekker vond?