Veganistische Spinazierisotto met Knoflookpaprika
Onze risotto
Vandaag hebben wij weer “onze” risotto gegeten. Ik zeg onze risotto omdat de risotto die wij altijd maken verre van “traditioneel” is. Over het algemeen bestaat een basisrisotto o.a. uit witte wijn, een witte risottorijst en room, allemaal ingrediënten die wij normaal niet standaard in ons eetpatroon gebruiken. Witte wijn heeft, hoewel de alcohol verdampt, een vrij specifieke smaak; wij eten, vanwege het gezonde velletje, liever zilvervliesrijst en gebruiken niet vaak “gewone room”.
Inmiddels al een hele tijd geleden hebben wij daarom onze eigen veganistische risotto gecreëerd. De basis is zachtkokende zilvervliesrijst met rijstemelk en haverroom om de rijst, net als de risottorijst, romiger te maken. Als topping maken wij regelmatig gebakken groente in knoflook, bij deze risotto is dat rode paprika geworden.
Recept Spinazierisotto
Voor 4 personen
- 400/500 gr. zachtkokende zilvervliesrijst
- 500 gr. verse spinazie
- ½ liter rijstemelk
- ¼ – ½ liter sterke groentebouillon
- 1 grote rode paprika
- 1 ½ dl. haverroom
- Italiaanse kruiden
- 15-20 basilicumblaadjes
- 1 teen knoflook
- edelgistvlokken
- olijfolie
- zeezout
- zwarte peper
- Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking. Was ondertussen de spinazie en snij deze, evt. in een keukenmachine, klein.
- Verwarm 2 el. olijfolie in een wok. Bak de rijst even in de olijfolie. Voeg in 5-10 min. al roerend een ¼ liter groentebouillon en een ½ liter rijstemelk toe en breng tussendoor steeds de rijst aan de kook totdat die zacht en romig is.
- Snij ondertussen de paprika in dunne reepjes. Bak de paprika ongeveer 10 min. in 2 el. olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg dan 1 teen uitgeknepen knoflook toe en bak nog 1 minuut op matig vuur.
- Voeg de kleingesneden spinazie aan de risotto toe en breng weer aan de kook. Laat al roerend 5 min. zachtjes koken. Roer 50 ml. Haverroom door de risotto en breng op smaak met zout en een beetje peper; niet te veel als er jonge kinderen mee-eten. Als de risotto nog te dik is, risotto moet “lopen” als die wordt opgeschept, nog wat verdunnen met de overgebleven groentebouillon.
- Verdeel de risotto en vervolgens de knoflookpaprika over 4 borden. Garneer de risotto met, 1 el. room, een beetje Italiaanse kruiden, 1 el. olijfolie, edelgistvlokken en de basilicumblaadjes.
Tip: kinderen vinden het leuk om zelf de risotto met de room en de kruiden te garneren.
Eet smakelijk! Laat je even weten of het heeft gesmaakt?