Geluk kan je zelf creëren

Gelukkig en dankbaar

Ik zit achter mijn computer te werken en kijk glazig langs het beeldscherm om even na te denken… mijn blik wordt gegrepen door de prachtige bos rozen die voor mij op het bureau staat. Ik begin te glimlachen en ben mij plotseling heel bewust van de rijkdom van mijn leven; dat ik deze bloemen heb gekregen van een lieve vriendin op de verjaardag van mijn jongste zoontje, dat ik een bijzondere relatie heb, twee prachtige kinderen en dat ik mijn passie uitleef door Whole Natural Family. Ik voel mij heel gelukkig en dankbaar en ga met een glimlach om mijn mond verder met werken.

Dat de rozen op dat moment zo´n effect op mij hadden, was niet nieuw voor mij. Ik ben jaren geleden bij een filosofische groep aangesloten geweest die het gedachtegoed van Ouspensky bestudeerde; Ouspensky was een russische “esotericist” uit de jaren dertig die stelde dat mensen het grootste gedeelte van hun leven “in slaap” doorbrengen en “zichzelf niet herinneren“. Hiermee bedoelde hij dat wij in ons leven voornamelijk op de automatische piloot functioneren en ons daardoor niet bewust zijn van “het nu”. Omdat wij meestal denken aan de toekomst en  het verleden zijn wij met onze gedachten op een andere plek, waardoor keuzes die wij dan maken onbewust worden gemaakt.

Hierdoor hebben wij minder of geen invloed op ons leven. Beïnvloed door, de maatschappij en de cultuur waarin wij leven, onze afkomst, of je man of vrouw bent, het beroep dat je hebt en gewoon door hoe onze hersenen werken, wordt ons leven voor ons bepaald en ingevuld. Als je leven in balans is en jij en de mensen waar je om geeft gelukkig zijn zal dat je misschien niet zo veel uitmaken, maar genoeg mensen zijn om verscheidene redenen niet tevreden met hun leven en begrijpen niet hoe ze dat kunnen veranderen.

Zelfherinnering

Volgens Ouspensky is jezelf herinneren, of “zelfherinnering”, de missende schakel bij bewustwording, zoals bijvoorbeeld het scheppen van je eigen geluk. Bij zelfherinnering ben je tegelijkertijd bewust van hetgeen je inspireert of raakt; het externe, en het effect daarvan; het interne, je “verdeeld als het ware je aandacht” waardoor je het moment intens beleeft.

In die filosofische groep gebruikten ze de technieken die Ouspensky in zijn boeken beschreef om zo meer momenten van zelfherinnering te creëren. Alles wat je uit je routinematige leven haalt en zorgt dat je meer gewaar wordt van het moment kan worden toegepast. Het moet “opvallen” door bijvoorbeeld uiterlijk en beleving waardoor je niet anders kan dan er aandacht aan schenken. Het kan een bijzondere lezing zijn, inspirerende vrienden, mooie muziek, kunst, maar ook met je andere hand eten, of een muntje in je schoen doen kan, doordat het ongebruikelijk is, ervoor zorgen dat je meer bewust bent. Vervolgens is het belangrijk dat je, hetgeen je gebruikt om bewust van te zijn, varieert of verandert zodat het “nieuw” blijft en daardoor meer opvalt.  Zo ben ik dus met het effect dat een roos kan hebben in aanraking gekomen, want rozen zijn door hun gevoelswaarde en prachtige verschijning ook opmerkelijk en die werden in die filosofische groep vaak ter inspiratie neergezet.

Zoals de prachtige bos rozen van mijn lieve vriendin mij wakker schudde zo zijn er meer bewuste, “wakkere” momenten die ons overkomen. Een prachtige zonsondergang of juist een hele spannende situatie zijn gebeurtenissen waarbij een intense beleving van de gebeurtenis, een moment van zelfherinnering, ons per ongeluk kan overkomen. Maar het bijzondere is dat als je van het concept zelfherinnering op de hoogte bent je deze momenten zelf kan gaan creëren en daarmee kan je o.a. je eigen geluk scheppen; als je bewust in het nu leeft ben je niet verdrietig over het verleden en maak jij je geen zorgen over de toekomst; je bent je bewust van het betreffende moment en dat is een fantastisch gevoel. Zelfs als hetgeen wat op dat moment voorvalt niet positief is schep je met zelfherinnering de beste voorwaarden om daar op een positieve manier mee om te gaan.

Ons eigen geluk

Daarom probeer ik voor mijzelf en mijn gezin bewust zoveel mogelijk gelegenheid te creëren om in die staat te komen waarin wij ons gelukkig en dankbaar kunnen voelen. Naast dat ons huis volgens de beginselen van Feng Shui is ingericht proberen wij ons te omringen met zo veel mogelijk biologische en verantwoorde voeding, kleding en producten. Het wordt steeds meer bekend dat toxische stoffen een negatief effect hebben op je gezondheid en dat is natuurlijk de basis om je goed te voelen.

Verder heb ik gemerkt dat de dag harmonieuzer verloopt als wij de dag “goed” beginnen en dat begint bij ons, de ouders. Hoe papa en mama zich voelen bepaalt voor een groot gedeelte of de interactie binnen het gezin harmonieus  verloopt. Voor ons betekent dit dat wij goed uitgerust zijn, situaties met humor benaderen en vooral dat onze eigen relatie enigszins in balans is. Verder bedenk ik mij, nu ik erover nadenk, dat ons hele leven, omdat wij er al zo lang mee bezig zijn, zo langzamerhand is gevuld met talrijke situaties en momenten die kunnen dienen voor zelfherinnering; wij zijn  bijvoorbeeld net terug van een kampeerweek rond de indiaanse traditie, een traditie die veel dichter bij de natuur leeft dan wij doen in het westen en gaan binnenkort naar een andere week samenzijn met mensen, waaronder veel gezinnen, die op dezelfde manier in het leven staan. Verder geven inspirerende quotes, teksten en bijzondere- verhalen en liedjes of bewegen in de vorm van yoga of even “djansen op ziek” zoals mijn jongste zoontje dat zegt, een fijne energie. Ik merk ook dat mijn kinderen deze kleine rituelen heel fijn vinden en ons eraan herinneren wanneer wij het even vergeten.

Helaas gebeurt dat naar mijn mening nog te vaak dat wij, door het drukke leven dat wij leiden, vergeten om deze gewoontes en rituelen bewust in te passen. Het liefst zou ik al het bovengenoemde en nog veel meer  zo vaak mogelijk toepassen, omdat de uitwerking zo waardevol en eigenlijk onmisbaar is. Het belangrijkste dat ik mijn kinderen wil leren is hoe ze op ieder moment, wanneer zij ervoor kiezen, gelukkig en dankbaar kunnen zijn. Nu mijn kinderen nog jong zijn is “in het moment zijn” hun natuur. Zij maken vol overgave koprollen op het bed, klimmen in bomen en komen mij onder de modder, met glinsterende ogen, met echte handgemaakte moddertaartjes verassen. Ik zou het geweldig vinden als zij de rest van hun leven, met dezelfde hartstocht en glinsterende ogen, zullen invullen en beleven.

Misschien wil je vertellen wat jij doet om gelukkig en dankbaar te kunnen zijn?

Over de schrijver
Reactie plaatsen