Hoe komt het toch dat kinderen (eigen)wijs zijn?
12 april 2013 

Hoe komt het toch dat kinderen (eigen)wijs zijn?

Een mooie boodschap

Lang zal ze leven…lang zal ze leven…hieperdepiep hoeraaaa! Lachend kijk ik mijn lieve partner en zoontjes aan. Ik ben jarig vandaag en word verrast en in de watten gelegd.

Het was een drukke, spannende en soms onzekere tijd rond mijn verjaardag, want een paar dagen later zou ik online gaan met Whole Natural Family. Maar deze dag had ik vrij genomen en daar verheugde ik mij, na al het harde werken en te weinig slaap, erg op. Ik kreeg prachtige bloemen met een mooie kaart en heel veel knuffels natuurlijk. Terwijl ik de kaart aan het lezen was, vertelde mijn partner dat mijn oudste zoontje van zes de kaart zelf had uitgezocht. Ik bekeek de kaart aandachtig en zag dat er op de achterkant het volgende verhaaltje stond:

Licht schijnt altijd vooruit

Er was eens een jongetje dat een heel eind door het donker moest lopen om thuis te komen. Zijn lantaarn gaf echter maar weinig licht. Het jongetje keek naar het zwakke schijnsel van zijn lamp en vroeg zich af hoe hij in die duisternis de weg zou kunnen vinden. Gelukkig kwam hij onderweg een vrouw tegen. Ze vroeg hem waarom hij zo aarzelend over het pad liep. Het jongetje vertelde haar dat hij bang was om door het donker te lopen met een lantaarn die maar twee meter naar voren scheen. De vrouw glimlachte en zei tegen de jongen: “Ook het licht gaat met iedere stap die jij zet naar voren. Het licht zal altijd twee meter voor je uitschijnen, je hoeft je dus geen zorgen te maken. Je kunt met vertouwen je weg vervolgen.” Dat deed de jongen en zo kwam hij veilig thuis.

Wauw, dit verhaaltje was zo toepasselijk voor deze periode in mijn leven en sloot zo aan bij mijn gevoel van dat moment dat ik ontroerd mijn zoontje aankeek. Hij keek met een zachte wijze blik terug zo van: alsjeblieft, die had je nodig…

Dit soort situaties komen regelmatig voor waarbij onze kinderen ons verbazen met hun pure reacties en wijsheden. Maar het gebeurt helaas ook regelmatig dat ik die momenten niet op waarde inschat, maar dat ik hun wijsheid eerder als eigen-wijsheid uitleg.

Natuurlijke wijsheid

Wij willen graag dat onze kinderen sociaal vaardige kinderen worden, die lekker in hun vel zitten en succesvol zijn. Deze “wensen”  lijken gerechtvaardigd, maar soms leggen wij daarbij een kind onze eigen vastgeroeste patronen en invulling van “succesvol zijn” op en vergeten wij te luisteren naar de natuurlijke wijsheid van het kind. Een kind is van nature goed en wil ook graag mee werken, maar wil dat wel op zijn eigen manier doen. Vaak is eigen-wijs gedrag, zoals wij dat noemen, alleen maar een manier van een kind om te laten zien dat het niet genoeg ruimte krijgt. Een kind weet van nature heel goed zelf wat hij wil en wanneer er niet naar hem wordt geluisterd, kan het zich gaan afsluiten en afzetten tegen zijn omgeving, waarbij kinderen soms echt in de knoop komen te zitten. Als wij het licht van onze kinderen niet zien, kunnen zij niet schijnen en zien zij hun eigen weg niet meer.

Echt luisteren

Het is denk ik goed om ons bewust te zijn van de druk die wij onbedoeld een kind opleggen. Als wij (nog) meer naar onze kinderen zouden luisteren, en dan bedoel ik echt luisteren, voelen zij zich begrepen. Daardoor leren ze op zichzelf te vertouwen, naar hun eigen intuïtie te luisteren en juist dan worden, of eigenlijk blijven, ze sociaal vaardige kinderen, die lekker in hun vel zitten en succesvol zijn.

Als ik wel eens niet zo handig heb gereageerd, dan leg ik aan mijn kinderen uit dat ik beter had willen luisteren en dat het niet aan hun ligt maar dat ik niet lekker in mijn vel zit, of te weinig heb geslapen etc. Weet je wat ik toen een keer als antwoord heb gekregen…  “Mama, dat maakt niet uit hoor, jij moet ook nog heel veel leren”…. en zo is het!

Wil jij jouw ervaringen ook met ons delen?

Over de schrijver
Ramon van Loon
Door

Ramon van Loon

op 12 Apr 2013

Mooie blog Kanjer! Goed geschreven en heel leerzaam. Ook voor mij goed om te worden herinnerd hoe we met onze kinderen willen omgaan. Ik blijf inloggen op whole natural family omdat ik daar alleen maar een betere vader van kan worden. X

Claudia Duijkers
Door

Claudia Duijkers

op 12 Apr 2013

Luv U 2! X

Julia
Door

Julia

op 13 Apr 2013

Thank You!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fleur
Door

Fleur

op 13 Apr 2013

Mooi Claudia! Resoneert helemaal :-) LOVE

Claudia Duijkers
Door

Claudia Duijkers

op 14 Apr 2013

Fijn Fleur! Merk ook dat het goed is om het op te schrijven... We weten het natuurlijk wel, maar in het moment met je eigen emotie erbij voelt alles anders. Het opschrijven maakt je een stuk bewuster! Liefs

Angela
Door

Angela

op 15 Apr 2013

Hallo lieverd, wat een mooi stuk heb je geschreven! Het raakt me diep op het moment omdat het precies aansluit bij wat vragen die ik had en twijfels etc. Ik kan veel van je leren vrouw, dank...fijn... Vorige week bij de bieb leerde je me ook zoveel, gewoon door jezelf te zijn. Ik vind het vaak moeilijk om naar W echt te luisteren als het in een sociaal niet zo handig moment is voor mij.ik cijfer mezelf regelmatig weg maar wil tegelijkertijd niet dat.mijn kind dat gaat doen, maar ja als hij mij als voorbeeld heeft moet ik toch echt eerst aan mezelf gaan werken! Je leerde mij dat zijn gedrag goed is hoe het is en vooral ook dat hij het niet hoeft te gaan uitleggen , excuseren, dat doe ik dus ook veel te veel, jij kapte dat rustig af en zei dat het goed is, en verbond hem nog weer even met zn buik. Want dat is waar het om gaat natuurlijk. We willen dat onze kinderen voelen wat er met hun gebeurt, dat ze dat open en eerlijk delen met anderen, en daarbij verbonden blijven met zichzelf.

Claudia Duijkers
Door

Claudia Duijkers

op 16 Apr 2013

Lieve Angela, wij hebben elkaar inmiddels al even gesproken... Maar nu ik je bericht lees... wat een bijzonder bericht lief! Dit is waarom ik deze informatie graag deel om meer duidelijkheid te scheppen over belangrijke onderwerpen, als onze kinderen opvoeden, waar wij allemaal soms over twijfelen. Ik vond het bij de bieb van de week trouwens ook heel bijzonder... Het was voor mij ook een ietwat geladen moment en had bewust gekozen om mijn eigen gevoel niet op T. over te brengen maar de situatie op een objectieve manier aan hem uit te leggen. Fantastisch hoe hij toen reageerde en P. en W. hem op hun manier nog probeerde te helpen ook! Zo zie je maar als je "loslaat" hoe anders het kan lopen dan wij verwachten. Fijn dat ik je heb geïnspireerd lief... love you just the way you are!

Angela
Door

Angela

op 19 Apr 2013

Ha lieverd, en nu jij weer dank voor jouw berichtje terug...mooi weer <3 en inderdaad heel bijzonder hoe het kan lopen als wij 'loslaten' zoals jij beschrijft. Ik ben niet zo goed in mijn eigen gevoelens dan niet overbrengen, gevoelens bij mij storten zich vaak als een allesoverwelmende deken over mij en mijn gedrag, reacties, communicatie heen... mooi dat jij schijnbaar daar anders mee om kan gaan... wie weet leer ik dat ook nog eens... en anders maar niet haha om aan te sluiten op je laatste regel! <3 u skattie dikke kus en tot morgen! xxx

Reactie plaatsen