Vroeger en nu
Valt het jou ook op dat er tegenwoordig vaak over gezond leven en gezond eten wordt gesproken? Vroeger was het eten eenvoudiger; kleinere hoeveelheden en minder variëteit en het eten dat er was kwam uit de buurt, was vers of in ieder geval minder bewerkt dan nu veelal het geval is. Tegenwoordig in onze snelle tijd met alle keuzes die er zijn is gezondheid en gezond leven niet meer zo vanzelfsprekend; wij kunnen in onze eigen huiskamer binnen een half uur een multicultureel gerecht bezorgd krijgen en is er onwaarschijnlijk veel keuze tussen kant-en-klaar maaltijden met ontelbaar veel ingrediënten.
Wat heeft je lichaam nodig?
Een voordeel van deze tijd is dat er gelukkig ook meer informatie beschikbaar is. De informatie over gezondheid en gezond eten is echter vaak tegenstrijdig wat ikzelf heel verwarrend vind. Hoe zit dat nu precies?
Je lichaam heeft voedsel nodig om te bewegen, te denken, maar ook voor het vervangen van cellen, groei, herstellen van wondjes, kortom om te functioneren. Om dit allemaal te kunnen doen heb je bepaalde voedingstoffen nodig zoals koolhydraten (pasta, rijst, aardappelen, brood, peulvruchten etc.), eiwitten (zit in vlees, vis, ei, tofu, zuivelproducten, peulvruchten en noten), vetten (vlees, vis, oliën, boter, avocado, noten), mineralen en vitamines (zit in veel verschillende voeding en wordt door je eigen lichaam aangemaakt) en voldoende vocht.
Discussie over koolhydraten
Met name over de juiste hoeveelheid koolhydraten en de definitie van “vocht” is veel discussie. Traditionele informatie vertelt ons dat koolhydraten onze belangrijkste dagelijkse voedingsbestanddeel is omdat het de leverancier is van de benodigde energie. Tegenwoordig wordt er echter gezegd dat wij juist matig of zelfs geen koolhydraten moeten eten omdat het in ons lichaam omgezet wordt in suikers wat een proces in gang zet waardoor ons lichaam het zwaar te verduren krijgt; in een andere blog zal ik daar dieper op in gaan.
Onder vocht verstaat de traditionele stroming alles wat vloeibaar is; water, vruchtesap, maar ook melk, limonade, frisdrank etc., waarbij geen rekening wordt gehouden dat deze dranken behalve water ook veel belastende stoffen bevatten. Recentere info houd daar gelukkig wel rekening mee; water en versgeperste sappen of kruidenthee is vocht die het meeste bijdraagt aan je gezondheid.
Over de opname van andere voedingstoffen zoals eiwitten; voor herstel van de cellen en aanmaak van nieuwe cellen, vetten; voor de opslag van energie, en mineralen en vitamine; voor de onderhoud van je lichaam, is iedereen het over het algemeen wel eens. Als je ervoor zorgt dat je deze stoffen met de goede hoeveelheden binnen krijgt en genoeg drinkt heb je een gezonde basis. Hoe je deze voedingstoffen het beste binnen krijgt geeft wel weer stof voor discussie.
Dicht bij de natuur
Tegenwoordig zijn er veel verschillende levensstijlen, die een bepaalde manier van eten aanhangen, om die juiste hoeveelheden voedingstoffen binnen te krijgen; wel of niet biologisch (dynamisch), vegetarisch, veganistisch, rauw, “breatharian” (iemand die vrijwel niets eet, maar zich vooral voed met energie van bijvoorbeeld de zon), etc. en verschillende combinaties hiervan. Maar ook voor al deze manieren van eten zijn er verschillende voor- en tegenargumenten. Daarnaast zijn wij allemaal uniek en is een bepaalde manier van eten voor de één weer minder geschikt dan voor de ander.
Om je zelf niet te verliezen in de discussie tussen alle “-ismen” en de details hiervan denk ik dat het in ieder geval belangrijk is om een onderscheid te maken tussen voedsel dat dicht bij de natuur staat; biologische geteelde groente, fruit, noten en zaden en natuurlijke producten met niet te veel ingrediënten die eenvoudig zijn klaargemaakt en voedsel dat door de bio-industrie, massaproductie en verwerking etc. steeds verder van de natuur en daarom van onze eigen natuur, is verwijderd.
Daarbij is het belangrijk om vooral goed naar ons eigen lichaam en gevoel te blijven luisteren om een manier van leven en eten te vinden die, bij jou en de mensen met wie jij samenleeft, past. Bovendien is flexibiliteit en “open blijven staan” voor nieuwe informatie een “must” om je hierin te kunnen blijven ontwikkelen.
Onze manier van voeden
Wij eten zelf bijna altijd biologisch; alleen op feestjes of soms als wij uit eten gaan weten wij niet altijd precies wat de oorsprong is van het eten. Ik eet al 20 jaar vegetarisch, waarvan ik, voor dat ik zwanger werd, een paar jaar helemaal veganistisch en de laatste 5 jaar ook veel “rauw” heb gegeten. Daarnaast merk ik als ik veel mediteer ik minder eten nodig heb en ben ik aan het experimenteren wat zonnenergie met mijn lichaam doet.
Mijn partner eet naast “vega” en rauwe voeding soms een stukje verantwoorde vis en onze kinderen eten net als ik, tot nu toe, vegetarisch of rauw maar zijn vrij om vis of vlees te eten mochten zij dat willen; wij vinden het belangrijk om niet te principieel te zijn zodat zij zelf de keus maken, om op een bepaalde manier te leven, of zij wel of geen vlees of vis willen eten, etc. Maar, ik moet stiekem toch glimlachen als mijn kinderen met een heel vies gezicht “YAK” of “IEUW” zeggen als zij een stukje vis van papa proeven…
Op welke manier voed jij je lichaam?